Ed Gein

Det här inlägget handlar om Ed Gein, en mördare och hans brott. Är du känslig så läs ej inlägget, det innefattar även bilder!
 
Edward Theodore Gein, född 27 Augusti 1906 i La Crosse, Wisconsin. Modern Augusta Lehrke (1878-1945) och fadern George P. Gein (1873-1940). Ed hade också en äldre bror vid namn Henry (1901-1944). Modern Augusta var en strängt troende Lutheran med vidskepliga inslag och hon höll sina söner hårt i sin uppfostran där hon bland annat predikade ur gamla testamentet varje dag. Hon talade om att kvinnor var skökor och att sex var något förkastligt, inte till för annat än själva reproduktionen i sig. Hon lät sönerna gå i skolan men det var också det enda vad gäller socialisering de fick tillgång till, hon var noga att avskärma dem från andra människors dåliga inflytande. Fadern var alkoholist och arbetslös under långa perioder, han var också våldsam mot både Augusta och de två pojkarna. Men även Augusta själv använde våld och psykisk misshandel mot sina båda söner. Äktenskapet i sig var väldigt olyckligt men troende som de var, var en skiljsmässa inte tänkbar. Familjen försökte driva en liten handelsfirma där de bland annat sålde slakterivaror. Ed bevittnade hur hans mor slaktade de stora grisarna och enligt honom själv vid senare förhör gjorde det "ett starkt intryck" på honom att se sin mor insmord i blod från topp till tå. Augusta arbetade också en period i en mindre livsmedelsbutik. Till slut köpte hon en gård utanför Plainfield Wisconsin för att bo mer avskiljt så att andra människors påverkan på sönerna lättare kunde förhindras. Här försökte sig familjen på jordbruk. Wisconsin är känd för sin bördiga jord men just Plainfield ligger i den mindre fruktsamma delen av delstaten vilket gjorde arbetet hårt och svårt. Fadern ägnade största delen av tiden åt dryckenskap och att misshandla sin familj.

En händelse i Ed´s pubertet var när Augusta kom på honom med att onanera i badkaret varpå hon då skållade honom med kokhett vatten, tog tag i hans genetalier och kallade dem "curse of man".I skolan blev Ed mobbad. Ed hade en nomal iq och var trots sin mobbing duktig i skolan.

Fadern dog 1040 och sönerna levde ensamma med sin moder. I mars 1944 utbröt en brand på gården och Ed sprang för att hämta hjälp, och trots att han påstått sig inte sett sin bror ledde han alla direkt till broderns lik. Man kunde senare konstatera att Brodern fått slag emot skrevet samt två märken i bakhuvudet. Dödsorsaken fastställdes dock till kvävning av rök. Ed levde sedan två år ensam med sin moder Augusta, till dess hon av en stroke blev förlamad och sängliggandes, Ed skötte henne då exemplariskt och kärleksfullt. Den 29 december 1954 dog hon av sviterna av flertal strokes.

Ed Gein var som vuxen ansedd som lite av ett original i byn, men ändå omtyckt. Han var lite av en allti-i-allo och mycket händig. Det var mycket sällsynt att någon vuxen besökte Ed i hans hem, vilket var utan elektricitet och fullt av sopor och smuts, däremot var han vid flertal tillfällen barnvakt åt byns barn vilka då befann sig i hans hem. 

 
En kvinna, den 48-åriga barägarinnan Mary Hogan, var anmäld saknad. Polisen hade år 1954 hittat blodspår i hennes bar i Plainfield. (Jag finner inte mer skrivet om henne men hon är en av de kvinnor Ed faktiskt döms för att ha mördat.)   

Den 16 November 1957 var det jaktsäsong i Wisconsin vilket gjorde att staden låg tämligen öde. Ed gick in i en butik som ägdes av en kvinna vid namn Bernice Worden. Här köpte han en halv liter frostskyddsmedel, betalade och lämnade butiken. Strax därpå återvände Ed till butiken och bad om att få titta på ett 22-kalibrigt gevär. När Bernice var ouppmärksam laddade Ed geväret med en patron och sköt henne i bakhuvudet. Därefter lastade han in både Bernice och butikens kassaapparat i Bernice´s pickup och körde hem till sin gård.

När myndigheterna sökte igenom huset fann de bland annat följande: * Avhuggna huvuden på sängstolparna. * Skinn som gjorts till lampskärmar. *Kranier som gjorts till soppskålar. * Ett mänskligt hjärta. * En ansiktsmask tillverkad av mänskligt ansiktsskinn hittades i en papperspåse. * Ett halsband av människoläppar. * En kappa gjord av en vagina och bröst som han sytt ihop. * Ett skärp av bröstvårtor. 

Mest känd av Ed`s skapelser var en hel kostym tillverkad av människoskinn, ben, en uppskuren torso (inklusive bröst) och flera masker av ansiktsskinn.

Mellan 1947 - 1952 besökte Ed kyrkogårdar upp till 40 gånger, man fann delar från cirka 10 lik i huset. Ett stort antal experter kom fram till att Ed led av scitzofreni.

Flera filmkaraktärer är baserade på Ed Gein, Norman Bates i filmen Psycho, Leatherface i filmen Chainsaw Massacre (Motorsågsmassakern) och Buffalo Bill i När lammen tystnar. 

Nedan följer några bilder från fynden i Ed´s hem, rester av hans offer.

 
 
 
 
 
 
 
 
Det här inlägget hamnar under kategorin "Udda" där jag i framtiden kommer samla lite "mörkare" saker som fascinerar mig. Har jag missat något väsentligt om Ed, kommentera gärna eller maila det till trollkatt@live.se 
 
 
 
 
 

Spöken, Andar och energier

De flesta av oss är väl medvetna idag om att det finns så mycket mer runt oss än det rent fysiska och konkreta, och de flesta har väl också fått uppleva detta i sina liv, genom att bryta igenom slöjan i ögonblick. Så idag tänkte jag berätta om några av de tillfällen då jag upplevt andar och liknande, vilket skett då och då genom åren men verkligen inte på daglig basis. Det här är inte en av mina starkaste sidor heller, att se
 
Jag tänkte ge mig i kast med de jag upplevt i vuxen ålder, och börjar då med mormor men vill påpeka att jag absolut inte är säker på att det verkligen var ett "spöke" utan snarare ett minne av energi som stannat kvar. Jag och en väninna befann oss i mormor och morfars gamla lägenhet då hon gått bort och han flyttat till ett annat ställe. Då hörde vi tydligt mormors karaktäristiska andetag samt steg genom rummen, det höll på under en ganska lång stund. Jag och min väninna var ganska unga då och tyckte nog det var lite obehagligt, och det var heller inte rätt tillfälle eftersom vi skulle ha en förfest där vilket genast kändes...ofint och missplacerat. 
 
En annan mycket kort historie är när jag står i köksfönstret här där jag bor idag, och tittar ut och plötsligt kommer en ung kille och går och vips går han rakt in i/igenom husväggen. Den här pojken kändes som tidigt 90-tal.
 
En annan gång sitter jag i baksätet av en bil på väg hem från Sundsvall. När vi närmar oss hemtrakterna och passerar en mindre väg som går in mot skogen från vägen vi kör på så sitter där en man på marken, med uppdragna knän och armarna lutade på knäna. Han var svartklädd och hade mörkt hår i längre page. Han möter min blick och håller fast den. Vi passerar.....jag vänder mig om i bilen och mannen är borta. Just det här var något speciellt, om än jag inte vet varför. Men han satte spår helt enkelt, och det var starka känslor kring detta. Jag kan inte tidsplacera mannen då han nästan kändes tidslös...men..ja absolut tidigare är 1900-tal.
 
Jag var också med ett gäng som spökjagade en natt på Furuhagen, bräckes gamla nedlagda sinnesslöanstalt. Vilket var en sagolik upplevelse hela natten i sig på grund av platsen och dess historia, helt lyft från poängen med spökjagande. Nå, jag råkade tappa bort alla andra och befann mig på en våning helt ensam och då hade jag möjligheten att uppleva något också. Jag kom fram till en fönsternisch med bänkar under, ett lite mer avskiljt ställe av en korridor, och där satt en flicka i möjligtvis....12-årsåldern och tittade ut genom fönstret. Hon bar en sjukhusrock och hon hade ljust brunt hår. Hon tonade ut och jag gick därifrån, jag har aldrig försökt interagera med någon. Men uppfattar stämning och känslor ibland när jag samtidigt ser. 
 
Jag har också sett, hört och upplevt en himla massa djur, både de som jag levt med och som gått bort, men också djur jag aldrig haft någon relation till.
 
Det var några av mina upplevelser :), det kan vara lite kul att läsa andras historier om saker som detta, dels om man själv uppelvt liknande men också om man bara har en stort intresse. Jag är ganska kluven till min egna inställning till just andar och liknande, då jag när jag väl upplever dem anser det som det naturligaste i världen och aldrig gör en grej av det, men samtidigt älskar jag dessa såkallade spökjakter och ser mycket sådana program etc. Men det kan också handla om att få uppleva platsen i sig, jag tror nästan att det är vad som drar hårdast i mig före själva spökjakten. Och jag har också blandade åsikter om spökjakt i sig, det moraliska i det hela, men anser att det handlar om hur man går fram och vilken ton man har. Jag har varit med på detta två gånger endast, men det fascinerar mig. 
 
Så, vill ni dela era historier i ämnet?? Skriv gärna ned det och skicka till trollkatt@live.se så samlar jag de historier som kommer in och postar i ett eget inlägg. Ni får vara anonyma, eller om ni vill ha med namn och kanske även en länk till er sida om ni har någon :). 
 
 
 

Boktips

 
Mercurium som är bokens titel är det gamla namnet för arsenik, och detta är en kriminalhistorie likväl som en sann historisk berättelse. Vi slänger oss emellan tidigt 1800-tal där vi följer Metta Fock, född Ridderbielke och hur hon försöker få livet på sin gård lilla Gisslared att gå runt trots en enfaldig och lat make och där fattigdomen smyger sig på mer och mer bland annat genom makens skuldsättande av familjen, över till 2011 där vi följer familjen Ekeblad på deras Stola herrgård, vilket är en av få kvarvarande fideikomiss i Sverige. Fideikomiss innebär att marken och egendomarna går odelade från far till son i generationer. Idag finns inga fideikomiss kvar, numer följs testamenten. 

År 2011 får vi också följa Kriminalinspektör Karin Adler, som tar sig an misstänkta dödsfall bland adeln där familjen Ekeblad också ingår.

Men främst fokuserar berättelsen på Metta Fock, kvinnan som misstänks för att ha mördat sin man och två av sina barn, och som blir satt som enda kvinna på Carlstens fästning på erkännande, vilket innebär att man sitter där till dess man erkänner sitt brott eller helt enkelt går under av de hemska förhållanden denna plats erbjuder.

Detta är en spännande bok från början till slut och man känner snabbt för karaktärerna och deras livsöden. Jag rekommenderar den starkt.

Om författaren:

 
 

Jämtländsk Inspirationskväll på Verket.

Igår hade jag turen att bli medbjuden på en superintressant event-kväll nere på Verket, alltså gamla Saga eller After Eight´s lokaler. Det var en ung kvinna vid namn Saara Koponen som arrangerat det hela, och det handlade helt enkelt som titeln förespråkar, om att finna inspiration och att vara en inspiration, här i Jämtland. Det var fyra föreläsare för kvällen med fyra helt skiljda historier att berätta, men de brinner för vad de gör med sina liv och är sanna innovatörer. Då jag bara lyckades få med två stycken på bild så börjar jag att nämna dem jag inte fick bild på. 
 
Berit Henriksson valde att säga upp sig från sin fasta tjänst inom vården för att fokusera mer på att utveckla sin närmiljö, som jag förstod det skedde detta kring att hon var 50 år. Idag är hon 70 år och driver ett B&B i ett av de gamla husen på sin gård i Lits-Böle, hon har också naturvandringar där hon lär ut om örter och annat ätbart och nyttigt i naturen. Människor från hela världen kommer hit, både för henne B&B och för naturvandringarna. Hon har också sin egna förädling och säljer sådant som marmelad etc.
 
Sedan hade vi Daniel Fjellvang Kåven på scen, mannen som älskar sitt Östersund och som gärna vill sprida information om Jämtland så mycket det bara går. Han tog över tidningen Jämtlandsguiden som inriktar sig mot Norge och således skrivs på norska, en guide till allt som är fantastiskt med Jämtland och alla aktiviteter man kan finna här. 
 
Nedan på scen har vi arrangören Saara Koponen och föreläsaren Ida Asp.
 
 
Ida Asp var först ut på scen under kvällen, och den jag själv kunde relatera till mest. Ida har sjukdomen MS, en sjukdom som påverkar hjärnan och kroppens nervsignaler. Ida berättade hur det var att leva med sjukdomen, och vad hennes inställning till den var, något jag själv känner igen mig mycket i. "-Jag ser mig som frisk men att jag blir sjuk ibland". För precis som med SS går MS i skov och det är bättre och sämre perioder. Ida är idag förtroendevald politiker samt arbetar inom gymnasieskolan. Ida beskriver det som att ingenting är omöjligt, och man vet inte vad man kan förrän man provat! Nedan är Ida. Otroligt suddiga bilder jag vet.
 
Sist ut för kvällen var Daniel Kindberg, ÖFK´s ordförande och VD för Östersundshem. Han var otroligt rolig och medryckande och fick till och med mig att börja tro att fotboll kan vara kul och intressant haha! Inte illa med andra ord. Han berättade om ÖFK´s resa från att vara på korpen-nivå till att slå Arsenal på bortaplan. Nedan Daniel:
 
 
I pausen dukades det upp för kaffe och fika. Som ni ser så var det tunnbröddstutar och gissa vem som älskar sådana??? Gissa vem som först åt en sådan, sedan åt en till....SEN fick höra att det visst fanns stutar där som var gluten och laktos-fria.....och således var tvungen att smaka en sådan också för att jämföra. Den sistnämnda var inte alls lika god som de vanliga, men så saknades mycket i den också, osten och riktigt smör, den blev torr och lite smaklös. Hur det går med min kost tänker jag återkomma till i ett annat inlägg ;).
 
 
 
En toalett-selfie ;-D
 
 
När föreläsningarna var slut tog Anton Bergström över scenen där han spelade covers medan det var mingel.
Sist ut den här lilla hörnan som jag tyckte var riktigt mysig och fin. Och stort tack för en fantastisk kväll.